Божидар Маринов

 

 

Божидар Маринов е роден във В. Търново през 1940 г., със стар родословен корен: Стефан Стамболов е от неговия род по майчина линия, а Христо Ботев е първи братовчед на Еню Стоев – като общия родоначалник на този клон е дядо Стойко, баща на майката на поета; по бащина линия Божидар Маринов Пешев е в родствена връзка със спасителя на евреите в България – Димитър Пешев, зам.-председател на Народното събрание (1943–1944 г.); по майчина линия родът му е от зората на Второто българско царство.

Завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ с една от първите дипломни работи по Класическа и Западноевропейска литература (1969). Работи като учител, преподавал е и в Националното експериментално училище в Горна баня, София. Той е първият преподавател в средното българско училище, провел уроци по най-нова световна литература. Сценарист на документални филми. Има десетки публикации под формата на литературнохудожествени портрети в литературната периодика; представял е, както изтъкнати театрали – Л. Кабакчиев, Герги Георгиев-Гец, Д. Буйнозов, Н. Коканова и др., така и съвременни литературни класици – П. Вежинов, Л. Левчев, Г. Джагаров, Д. Цончев, М. Шопкин, и великотърновски поети – Н. Колев, Ян. Янков, Сн. Иванова и др.

Автор е на сборник с легенди за богоспасния Търновград „Белег от рана“, както и на романа „Горещият сух вятър“, чиито вдъхновители са били П. Матев и най-вече проф. Ал. Фол – и двете книги чакат своя издател. 

Вашият коментар