Премиера на „Рая и Дъгата“

 

Премиера на детската книжка „Рая и дъгата” се състоя преди няколко дни в детския отдел на Регионалната народна библиотека „П.Р. Славейков” във Велико Търново. За първи път Ружа Велчева публикува книга, написана специално за деца.  В нея се разказва историята на малката Рая, която живее в далечна Калифорния. Рая, която е с български корени, никога не е виждала България. Но малкото момиченце е приятелка с Дъгата. Именно Дъгата и помага да се пренесе през хиляди километри и докосне до красотите на България и чудния град Велико Търново, където живее и нейната баба. Според Ружа Велчева едно издание за деца стига най-близо до сърцата на малките си читатели, ако в създаването му участват и деца. Книжката „Рая и дъгата” е изпъстрена с илюстрациите на деветгодишната внучка на авторката Рая.

Днес много българчета се раждат и живеят по света и мнозина от тях още не са стъпвали в родината на своите родители. За съжаление, това е и една тъжна сага за нашия народ…  Някои от внуците на Ружа също живеят в чужбина. Тя предвижда да създаде литературни творби, посветени и на другите и три внуци – Калина, Явор и Ния.

Книжката има превод и на английски. Представянето ѝ бе посветено и на Международния ден на детската книга, който се отбелязва в началото на април. Тя е в подкрепа и на  кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019-та година.

Вашият коментар