ВРЪЧИХА ПЪРВИТЕ НАГРАДИ „КУЛТУРА“ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

На 23 май в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов“ за първи път бяха обявени носителите на новоучредената от Община Велико Търново награда „Култура“. Според статута на наградата тя е ежегодна и се връчва за 24 май – Денят на българската писменост, просвета и култура, на творци или творчески колективи за конкретен продукт на културата (произведение, явление, събитие), с реален принос за културния живот и престиж на общината и дълготраен характер за периода от 1 май на предходната година до 1 май на настоящата година. Категориите са две: за „Ярки постижения в областта на изкуствата и културата“ и за „Най-успешен дебют или изява на млад творец (с творчески изяви до 5 годни)“. За всяка от категориите наградата „Култура“ представлява пластичен знак (дело на доц. Пеньо Пенев и д-р Пламен Събев), почетен диплом и сума от 2 500 лв.

Комисията по връчване на наградите тази година номинира 8 творци: Валентина Лапчева (художник), Любен Босилков (драматург, писател и издател), Наню Бакалов (скулптор), Янислав Янков (поет, писател), д-р Радка Пенчева (литературен историк, уредник на къща-музей „Ем. Станев“), Петко Савов (музикант, певец), Детска вокална група „Пеещи камбанки“, Ганчо Петков (фотограф). Благородната надпревара спечелиха д-р Радка Пенчева за книгата си „Писателят: лица и спомени (критика, персонарии)“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2014) и младият скулптор Наню Бакалов (род. 1983 г.) за последната си изява в Националния конкурс за млади автори „Хартията в съвременното изкуство“, посветен на големия български художник Йордан Парушев през миналата година, на която печели Трето място.

На стилна церемония в театъра кметът на града инж. Даниел Панов връчи наградите. Присъстваха председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, заместник- областният управител Любомира Попова, ректорите на двата университета, заместник- кметове, общински съветници, почетни граждани, носители на наградата „Велико Търново“, много граждани и гости на старопрестолния град. Тържеството бе открито с изпълнение на хор „Кантилена“ от читалище „Искра“ и празнично приветствие на кмета на града.

След получаване на наградата д-р Радка Пенчева каза: „Човек има късмет с различни неща в живота си. Аз имах късмета да работя за един от най-великите българи на XX-то столетие Емилиян Станев и може би и на него дължа тази награда, защото тя е не само за музейната общност, но и за общността на пишещите хора в града ни“. Благодарствени думи отправи и художникът и скулпторът Наню Бакалов: „Благодаря за подкрепата на Съюза на българските художници и на Общината за прекрасната награда. Подобна награда осмисля пътя на всеки млад творец и му помага да стъпва по- уверено и отговорно на него“.

Награда за културните дейци по повод празника от името на Община Велико Търново беше постановката на Музикално- драматичния театър „Църква за вълци“ с автор Петър Анастасов.

 

Владимир Шумелов