Накъде върви България?

 

Есе от Борислав Гърдев

 

За да върви напред България се нуждае от дейно правителство, способно да се справи с предизвикателствата на днешния ден, които никак не са малко.

Проблемите в енергетиката, здравеопазването, образованието, правосъдието, нагласените обществени поръчки, кризата в Близкия Изток и Украйна,емигрантската вълна от Сирия, не чакат.

И нямат нужда от високопарни обяснения, а от реални действия.

Отговорността е на четирипартийната коалиция.

Не е достатъчно само да победиш и да се фукаш колко те харесва електоратът.

Това е само първата стъпка в реалната политика.

След това трябва и ДА ДОКАЖЕШ, че можеш да управляваш и да носиш отговорност за действията си.

Забелязвам видима промяна в поведението на премиера Борисов.

Той е много по – събран и пестелив на обещания.Скри се от медиите, не режи лентички и не изтъква натрапчиво  колко много работа е отхвърлило неговото правителство.

Това е стъпка в правилната посока, но тя не е достатъчна.

Необходими са болезнени реформи без излишен популистки патос.

Грижите за пенсионерите са необходими, но трябва да се преобрази съдебната система, да се отпушат еврофондовете, да се помисли за  „Бърза помощ“, за пострадалите от наводненията…

Труден е балансът между Русия, САЩ и Европа, но той трябва да бъде намерен, за да не пострадаме от поредна газова криза, когато вместо реална солидарност,бихме получили само потупване по рамото.

И още нещо  – нека се посочат важните приоритети и да се следват, а обществото да почувства, че минималната справедливост се завръща у нас.

Само тогава кабинетът ще има необходимата подкрепа и няма да разчита единствено на сложни задкулисни договорки и периодични караници между партньорите, които крепят правителството и постоянно се надцакват с предложения за назначения като амбулантни търговци.