Николай Фенерски

 

Николай Фенерски е роден в Архангелск, Русия, през 1974 г. Детството му преминава в Бяла Слатина. Завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Славянска филология“ (2000). Поезия и проза публикува в студентския алманах „Пир“, разкази във в. „Артфорум“ (В. Търново), в. „Литературен глас“ (Ст. Загора), в. „Труд“, „Монитор“, „Сега“, „Стършел“ и в сп. „Съвременник“, „Лик“, „Фрийстайл“, „Море“ (Бургас), алманах „Света гора“ (В. Търново) и др.

Работил е като учител по български език и литература, сценарист в телевизионно предаване за българския език по TV7. Превежда от словашки език. В момента живее работи в Бургас.

Автор е на книгите с разкази „Апокалипсисът е дело лично“ (2009), „Не казвай на майка си“ (2012) и на романа „1994“ (2015). Създател на сайта и алманаха „Резерват Северозапад“, на документалния филм „Резерват Северозапад“, включен в афициалната селекция на София Филм Фест’ 2012 и с награда на публиката в Бургас.

Лауреат на награда в конкурса за къс разказ на в. „Артфорум“ (2000), на награда „Пегас“ за литература на Община Бургас (2009), награда в конкурса за дебютна книга „Южна пролет“ (2010) и награда „Рашко Сугарев“ за най-добър публикуван разказ (2010). През 2012 г. книгата му „Не казвай на майка си“ е номинирана за наградата „Хеликон“, получава литературната награда на Община Бургас.

През 2015 г. романът му „1994“ е награден с „Пегас“ в раздела „Проза“ на Годишния литературен преглед на община Бургас.