НАГРАДИ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

На 23 май 2017 г. Община Велико Търново връчи своите вече традиционни награди за образование и култура в навечерието на Деня на българската просвета и култура и писмеността в МДТ „Константин Кисимов“.
В категорията за ярки творчески постижения през изминалата година наградата „Култура“ бе присъдена на проф. дфн Сава Василев – преподавател в катедра „Българска литература на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, директор на Университетската библиотека и председател на Национално общество за литература и изкуство „Формула 6“ за книгата му „Подир сенките на българската лазариада“, а в раздела за творчески дебют – на известния актьор от театъра Иван Митев за книгата „Театърът, наречен „Надежда“. Наградите са статуетка, грамота и 2500 лв.
В областта на образованието наградите „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ (500 лв.), в категория „Колектив на годината“ бяха връчени на ЦДГ „Пролет“ и СУ „Емилиян Станев“; призът „Учител на годината“ получиха Лорета Великова от ДГ „Иванка Ботева“, Мила Велчева от ОУ „Бачо Киро“, Катя Бакалова от СУ „Вела Благоева“, Цеца Байчева от ПМГ „Васил Друмев“.
Наградените получиха и книга на акад. Антон Дончев с автограф, връчени от директора на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ г-жа Нелина Църова. След церемонията гостите имаха удоволствието да видят спектакъла „Хъшове“ на МДТ „Константин Кисимов“.

На празничния 24 май над 700 деца и ученици, студенти и преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ взеха участие в празничното шествие от площад „Велчова завера“ в старата столица до сцената на МДТ „К. Кисимов“. Петокласничката Християна Григорова от ОУ „Патриарх Евтимий“ рецитира стихотворението „На Кирил и Методий“ от Иван Давидков, а кметът на старата столица инж. Даниел Панов произнесе празнично слово.
Връчена бе наградата „24 май“ на Васил Иванов от ПМГ „Васил Друмев“ – за „изявен ученик, завършващ средно образование“ (грамота и левовата равностойност на 1000 евро).