НЕПРОИЗНЕСЕНОТО СЛОВО ПРИ ВРЪЧВАНЕТО НА НАГРАДА „КУЛТУРА“ В САЛОНА НА МДТ „К. КИСИМОВ“ – В. ТЪРНОВО НА 23-ТИ МАЙ 2017 Г.

От проф.д-р Сава Василев

Уважаеми дами и господа!

Когато удари часът на наградите, идва и часът на въпросите, на съмненията, недомлъвките и дори на омразата. От памтивека по нашите земи сме свикнали да е така. Ето защо изпитвам огромно притеснение и неудобство, приемайки тази награда. Разбира се, трябва да благодаря на комисията, боравила с мерките и теглилките за достойни и още по-достойни. Гледала е тази комисия под вежди лудия танц на везната. Как да не оценя подобен жест! И все пак се чувствам странно. От доста време не се подлагам на подобни изпитания. Онова, с което се занимавам, е по условие несъстезателно. Няма да ви обяснявам и причините, които ме накараха да приема номинацията. През живота си съм получил няколко важни награди. Спестих си усилията за доста други с убеждението, че количеството не повишава относителното тегло на творческата ми биография. Дори когато са свързани с В. Търново.
Станах част от този град преди малко повече от четвърт век. Всъщност, преживял съм в него повече от 30 години. Неведнъж съм казвал, че за своите мащаби той има уникални възможности в лицето на писатели, поети, художници, музиканти, хора на изкуството и науката. Да не забравяме университетите, превърнали го в един от академичните градове на България. Част от академичната общност съм и аз. Затова днес приемам тази награда и като символ на дългогодишните ми усилия да поддържам жива връзката между университета и града. Заедно с това си давам сметка, че иде реч за друго, конкретно признание. За трите книги, които издадох от миналата година до сега. Едната от тях в чужбина. Те могат да минат и за юбилейна равносметка. Заедно с още няколко други – само че неиздадени. И все пак радостта ми би била много по-голяма, ако аз и моите колеги – поети, писатели, литературоведи и преди всичко съмишленици от редакцията на Алманах за литература, наука и изкуства „Света гора“ и на в. „Литературен бюлетин“, получавахме повече разбиране и подкрепа за усилията си. Защото онова, което правим, не е персонален каприз – то работи в полза на всички творци във В. Търново, на цяла България, смея да кажа в полза на балканските литератури и култури и на Европа. За съжаление през последните години една добра, отдавна отглеждана традиция, бе прекъсната. При това безпричинно…
Какво да се прави, никой не е пророк в собственото отечество. Страхувам се да не излезе, че сега вече съм. Колкото и да е здрава стената, върху която мога да се облегна – внушително количество книги, вестници, научни сборници, списания, в чието написване, съставяне, редактиране, издаване съм участвал, – тя не би изпълнила своята роля, ако не е и градиво в сградата на един град, на една държава. Искрено се надявам това да е така, защото бих желал да продължа в същата посока. С повече подкрепа от страна на онези, които са призвани да го правят. Убеден съм, че само общите ни усилия биха извели до успешен край желанието да умножаваме славата на В. Търново като един от водещите литературни градове на България. Дано умората и разочарованията не се окажат по-силни, дано не прегърбят крехките плещи на надеждата. Последната, подобно най-светлия от всичките ни празници, 24 май, е с дълбоки корени. Това са корените на словото, на буквите и книгите, на идеите и мъдростта. Доколкото зная, ние сме единствения народ в света, честващ подобен празник. Празник на азбуката и писмеността. Истината ни кара да вдигнем още по-високо глава и да добавим, че става дума не за една, а за две азбуки… Малко са народите, които могат да се похвалят със своя азбука, оцеляла през вековете. Азбука, на която пишат и други, милионни народи. Подобно чудо на чудесата се случва веднъж – не, не на столетия и хилядолетия. Вероятно веднъж в рамките на едно планетарно живеене… Само че имащият не винаги тачи онова, което притежава. Не винаги го пази и умножава. На нас, днешните хора, буквеното написание е даром дадено. От предците ни. Не бяхме там и не съучаствахме нито в създаването, нито в разпространението му от учениците на светите братя. Но можем да сторим своето в ролята си на продължители. Най-скъпата, най-конвертируемата валута и днес си остава духовната ни култура. Да не забравяме, че съградихме писменост и държава в епоха, през която други народи, наричани днес велики сили, не са имали общо землище и не са се радвали на държавно име. Да, имаме поводи за гордост, но не бива да забравяме, че от гледна точка на бъдещето нашето настояще на свой ред също е минало и история. Въпросът е какво минало и каква история! Една модерна теория оспорва правото ни на сегашност – според нея ние сме резултат от суперкомпютърен експеримент на човек от неопределено бъдеще. На нечия програма със зададена база данни, която следва своето вътрешносистемно развитие. С други думи, нашето случване тук и сега е футуристично следствие. Ние сме минало настояще или настояще в миналото – както ви е угодно. Част от отдавна случило се бъдеще, което ни наблюдава и вероятно се усмихва многозначително. Така, както ние наблюдаваме светлините на звездното небе от преди милиони години. Излиза, че сме орисани да бъдем едновременно на няколко места – от позицията на собствената си сегашност да наблюдаваме миналото, а от тази на нечие бъдеще да бъдем измислена, отдавна отминала сегашност.
Та в името на този възможен или невъзможен експеримент, в името на Програмата, на самата Система, на собственото ни достойнство и отговорност пред онези след нас, защо не и в името и отговорността ни пред Онзи, в чийто компютър се щураме от векове, нека умножаваме буквите, думите, книгите, идеите – сиреч световете, в които сме и не сме. Да умножаваме Духа – той единствен надживява тленното и превежда душите през видимите и невидимите пространства на битието и инобитието. Останалото без друго ще се превърне в руина… Това обаче е трудно дело. На първо място лично, но слети в едно личните дела пишат биографията на градовете, народите, човечеството. Дори да не искаме, друг след нас ще го направи. Защото, погледнато от бъдещето, настоящето твърде много наумява картините на импресиониста – едрите маски и преизобилната фактура задължават с дистанция, без която трудно бихме видели и разбрали цялото.
Честит празник на всички!