Сайтът

Вместо концепция

(за някои правила)

Това е сайт за литература. За проза, за белетристика – както се изразяваме помежду си неколцината приятели – за“чиста“ литература. И под това определение, което е донякъде и условно все пак, нямаме предвид нито опростеност, нито елитарност, нито даже ортодоксалност.  Нямаме предвид и някаква ограниченост в тематиката, обема или формата. Макар че известна насоченост все пак има.  Ориентирахме се към прозата – разкази,  повести, романи (или откъси от тях). А също така и към някои публицистични и есеистични материали, свързани предимно с литературната история и критика, но и те отнасящи се главно за прозата, при това най-вече за съвременната проза.

Ще публикуваме творби на съвременници от последните десетилетия. Днешната българска проза съвсем не е толкова безпомощна и съвсем не е така безинтересна. Има десетки, ако не и стотици автори, които пишат и правят опити да издават своите творби, някои дори успешно. Разбира се, тук е важна и каква е точно формулата за успешност. Неотдавна четох в едно интервю, че средният тираж на българската книга е 300 броя.  Страшничко, нали? Но все пак тя съществува, все пак книги излизат, още повече се пишат. Немалка част от тях изобщо не са лоши, а някои са направо добри, дори блестящи. Обнадеждаващо, нали? Ще овладея желанието да дам  примери, но съм сигурен , че тези, които са изкушени от българската проза могат да посочат много повече и много по-показателни  заглавия и автори.

Издаването е труден и скъп процес, който не е по силите и възможностите на всеки. Затова път интернет предоставя това. Работейки по създаването на сайта, попаднахме на много интернет платформи – от блог до портал – които предоставят възможност на съвременните наши автори да покажат творбите си. Някои са повече от успешни. Със сигурност сайтът „Разказвачите“ не е изключение и няма да бъде. Постепенно обаче се оформи решението в него да публикуваме предимно прозаични творби. Авторите на поезия, на хайку, на актуална политическа публицистика, на злободневни репортажи, текуща сатира  и пр. ще трябва да потърсят друго място за изява.  Което не значи, че бягаме от съвременността. Напротив – просто очакваме стойностни белетристични творби, които да я отразяват с литературни средства.

Всеки, който има какво да ни предложи, може да направи това по обичайния начин: чрез формата за контакт. Надявам се с течение на времето да установим и други форми, което ще зависи както от необходимостта от тях, така и от развитието на сайта.

Авторите носят отговорност за съдържанието на творбите си, тоест – очакваме те да са написани, редактирани и коригирани според законите и правилата на българския език.

Авторите би следвало да ги предоставят във формат, който да не изисква допълнителна обработка, извън специфичната за облика на сайта. Максималният размер на основния текст е желателно да не е по-голям от дванадесет пиксела и по-малък от десет.

Сайтът не поема ангажимент да редактира творбите на авторите, освен ако това не е поискано по друг път. Не се дават съвети за писане, не се правят рецензии и не се приемат творби само за мнение. Допустимо е редакторска намеса при забелязване на откровени правописни и пунктуационни или фактологични грешки, но нека авторите не разчитат много-много на това.

Администраторът и свързаните със сайта приятели си запазват правото да не качват творби, които не отговарят на условията или (по тяхна преценка) са откровено слаби, без удовлетворяващи художествени качества.

Необходимо е уточнението, че сайтът не изплаща хонорари и не събира такси за публикуване на творбите.

Авторските права се съблюдават по системата Криейтив Комънс,  която е обяснена в страницата „ЛИЦЕНЗ ЗА  СПОДЕЛЯНЕ“ в долната част (футъра) на сайта. Приели сме комбинацията от договори CC BY-NC-ND. Всеки може допълнително да се запознае с нея и извън този сайт. Считаме, че изпращането на творби за публикуване по посочения тук начин, е и съгласие на автора относно „съзидателното споделяне“ на творбата му.

Сайтът няма комерсиални цели и не публикува творбите с търговска цел. Както и не носи отговорност, ако потребители злоупотребят с доверието  – нашето и на авторите.

Изразяваме позицията си, че ще избягваме текущи дискусии на лична основа. Което не изключва публикуването на различни мнения относно представените творби, на рецензии, становища, изследвания относно съвременната българска проза или конкретни творби.

Вашият коментар