Изкушението

От Ружа Велчева

Баба Мария отдавна нямаше котка. Последната я напусна, тихо угасвайки на преклонна за посестримите си възраст и от години лежи под ружите в края на двора.  Трудно преболедува смъртта й и повече не прибра животинка до себе си – знаеше, че при следващата не тя, а котката ще тъгува за нея. Дните на баба Мария са вече преброени и тя не искаше нейното успение да ръзкъса любящото сърце на котката.

Понякога минаваше покрай магазинчето за домашни любимци в квартала. Дълго се любуваше на породистите котенца, но погледът й се задържаше най-вече на лъскавите реклами…Познаваше ги и от телевизора. Най-вкусните реклами, които е гледала през дългия си живот!…

Често сънуваше един и същи греховен сън – похапват си с покойната писана едри, сочни, ароматни хапки на Уискас, а цялата махала зависливо преглъщат зад перденцето на кухничката й…

Баба Мария притеснено се оглеждаше, мислено се прощаваше с изкушението си и припряно, с подтичване, се отдалечаваше от магазинчето…И така, всеки път.

Днес беше по-различен ден. Усети го още със събуждането си. Бръкна под душека и напипа халвяната кутия, в която всеки месец събираше стотинките, останали от пенсията. Капка по капка – язовир пълни…Преброи ги и остана доволна.

Скоро ситнеше вече към магазинчето. Преди да влезе се огледа за любопитни съседски погледи и бързо хлътна вътре.

Дълго разглежда щанда с лъскавите кутийки. Избра си заешко със зеленчуци, телешко с моркови и, разбира се, пиле с ориз и зеленчуци. „Котката ми е голяма лакомница, умира си за тези вкусотии – и тя гледа телевизия….“ – обясни притеснено на продавача, плати и пак с оглеждане напусна магазина.

Прибра се направо вкъщи. Заключи след себе си и придърпа перденцето на кухничката.

Защитена от любопитните очи на света около нея, баба Мария отвори кутията със заешкото месо, изсипа го много внимателно в алуминиевата чиния и завъртя ключа на котлона.

Скоро стаичката се изпълни с неповторими аромати и след минути баба Мария се отдаде на изкушението си изцяло…

Ружа Велчева

 

Вашият коментар