Летище за пеликани (роман партитура)

От Сава Василев

 

ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН

бележка от рубриката “Любопитни факти” в същия брой на в. “Строител”

 

Внезапно връхлетелият преди два дни дъжд напомни на учените, че все още не са разкрили много от тайните на природата. Дори пчелите с непогрешимия си усет не разчетоха знаците, предвещаващи пороя. Явно става дума за природна аномалия, при която сензорите на крилатите работници не са задействали. Пчелари с многогодишен опит твърдят, че не са виждали подобно чудо. В суеверните представи на старите хора необичайното явление е лоша поличба. Ние обаче знаем, че заблудите растат там, където все още не е утъпкала пътеките си науката. Засега голият факт е, че една стара, отдавна заспала тръвна в местността “Кованлъка”, се е роила, но внезапният дъжд е издавил мухите. Думата имат учените.

 

СЛУЖЕБЕН ДОКЛАД НА ПОДЕЛЕНИЕ КАТ ДО РУ НА МВР

 

Изпращаме на вашето внимание Акт № 17, връчен на лицето Кирил Борисов Киров, водач на тежка гъсенична машина, с 25 годишен стаж като водач, до момента без особени произшествия. На съответната дата, видно от направения акт, чрез паркиране на управляваната от него булдозерна машина по средата на шосето, лицето е спряло движението по крайбрежния път между низината и окръжния град. След това същото лице се е опитало първо да убеди, а после насила да извлече от лека кола марка “Москвич”, регистрация “С 25-15”, пътуващата в него на задната седалка гражданка, която ни се прадстави като ръководител на закрития вече археологически обект № 4. Между багериста и водача на москвича възниква спречкване, в резултат на което по-късно и на двамата е оказана спешна медицинска помощ. От поведението и думите на жената не става ясно кой е започнал пръв, тъй като тя защитава еднакво и единия, и другия, непрекъснато дава пред контролните органи противоречиви и неясни сведения. Преди да се разделят, водачът на лекия автомобил и жената на няколко пъти са споменали името на някой си Траян (може би Троян, или лице, родено в Троян), от когото започнало всичко. Багеристът внезапно се разкрещял, че, щом е така, и той си иска намереното обратно – и мозайките, и накитите, и монетите, и кръстовете, дето сега щели да красят чужди витрини и други да им се любуват, а той пак да си пие сам мастиката и да гълта прахоляка на низината. (Направената кръвна проба не показа индикации на мастика или друг алкохол.) Трудно е да се установи защо лицето Кирил Борисов Кирилов е искало жената да се качи в булдозера, но по всички личи, че двамата са се познавали отдавна. Нашата кола и внезапно излелият се дъжд прекратяват конфликта.

Настоящето сведение изпращаме заради породените от ситуацията съмнения за незаконна търговия с ценни произведения на изкуството и контрабадния им износ в чужди държави с цел лично облагодетелстване. Неясна е и ролята на лицето Траян (Троян?!). В последствие се оказа, че водачът на автомобила е известен наш писател, приел да напише книга за строителството на низината. Този факт твърде много усложнява нещата. Освен това конфликтът от пътно-транспортен или криминален заплашва да се превърне в международен или политически, ако се докаже замесването на четвърто лице от полски произход, чието име не успяхме да запишем. От чутото стана ясно само, че е художник с международна известност, но се прикрива като умрял и вероятно така по-лесно пласира откраднатите предмети. Много е възможно същият да е бракониер, да е бракониерствал край резервата Сребърна, защото между другото жената подметнала, че вече е минал сезонът на пеликаните и че тук, сиреч в низината и по бреговете на езерото, те много отдавна не се срещат. От последното е трудно да се направи заключение дали екологичните проблеми на низината са основата на това изказване. Но нездравият интерес на една част от интелигенцията ни към тях напоследък ни задължава да бъдем нащрек.

 

Офицер (подпис) не се чете

 

 

Телеграма на Николина Н. до автора на дописката няколко месеца по-късно:

Рано или късно децата намразват родителите си, но те продължават да ги обичат. В ревността на порасналите деца има много наранена любов.