Ружа Велчева

 

Ружа Велчева е родена на 22 август 1946 г. в гр.Павликени, но от 1956 г. живее във Велико Търново. Инженер по професия, тя повече от 33 години работи по специалността си „електроника“, без да изневерява на първата си любов – поезията.

Дебютира през 1981 в поредицата на изд.“Народна младеж“ – „СМЯНА  81“с цикъл стихове.

Нейни стихове са отпечатвани в много централни и регионални вестници и списания, в различни антологии, както и в алманасите „Простори“, „Ирин-Пирин“, „Културна палитра“  и „Света гора“.

Автор е на 9 книги: Синя птица (съвместно с още 2 авторки)- Профиздат, 1985 г.; Синя птица (стихове) – ПАН-ВТ, 2000 г.; Полетът на кондора (стихове -български и испански) – ФАБЕР, 2002 г.; Любовни досиета (проза) – ФАБЕР, 2003 г.; Пустинята на времето (поетична антология)-ФАБЕР,2006 г.; Благословената река на спомените (стихове) – ФАБЕР, 2009 г.; Не отвръщай лице, Господи (стихове) – ФАБЕР, 2010 г. ; Морга за изгубени души (сборник с къси разкази) – ФАБЕР, 2011 г. и „Вън от Рая“(стихове,триезична-български,английски и испански) – Изд. Регионална библиотека „П.Р.Славейков“ В.Търново, 2013 г., „Рая и дъгата“(детска приказка – български и английски) – ИК „ДАР- РХ“, 2014 г.

Ружа Велчева в периода 2004-2008 г. живее три години в Калифорния,САЩ. Сама превежда стиховете си на испански и английски и има много публикации в поетични издания на двата езика. Нейни стихове са включени в издадената през 2015 г. в Белград двуезична поетична антология „Пред звездната врата“/Съвременна българска поезия/ на издателство“Просвета“, састо и в излязлата през 2015 г. в Куба автология, посветена на Че Гевара.

Член-учредител е на НОЛИ- формула 6 (Национално общество за литература и изкуство), учредено във В.Търново през 2009 г. и на световното движение „ Poetas del Mundo”, учредено в Чили,         в което членуват  поети от цял свят.

Носител е на литературна награда на НОЛИ и Община В.Търново за периода 2009-2010 г. за автентична поезия и цялостно творчество (за стихосбирките й „Благословената река на спомените“ и „Не отвръщай лице, Господи“.
През 2012 г. получава втора награда за хайку-поезия от международния поетичен конкурс в Мелник.

През септември 2012 г. получава и първа награда за поезия на националния поетичен конкурс „Свищовски лозници-2012“

През 2013 г.  колекцията й от национални награди се увеличава с още 3 : трета награда за поезия в Първия национален конкурс за социална поезия на е-сайт „Червеният ездач“, специалната награда на журито за хумористичен рзказ на актуална тема, организиран от е-сайт „ХуЛИте“ и арт галерия „Маркони“ във Варна и поощрителна награда за поезия на Третия национален конкурс в памет на Рада Казалийска, организиран от читалище „Добри Чинтулов“ и Дамски литературен салон“Евгения Марс“-София.

Носител на първа и специална награда на уебсайт „Червеният ездач“,май 2014 г. в конкурса за къс разказ на тема Европа вчера,днес и утре през погледа на българина за разказа „Щастлив на дъното“ и на първо отличие за разказа си „Вместо некролог“ през 2016 г. в националния конкурс на тема“Бедността не е бъдеще“ на същия сайт.

За разказа си „Здравей и сбогом в Ла Игера“ получава грамота за  значимо творческо присъствие в Националния литературен конкурс „Атанас Липчев“ 2015.

Член на СБП от 2016 г.