Ружа ВЕЛЧЕВА – биография

Родена съм на 22 август 1946 г. в гр.Павликени от комбинацията на два рода, свързани дълбоко с българската история. По майчина линия-кореняци търновци, по бащина линия – кореняци габровци.От странната комбинация между болярски и балканжийски гени се е получила една лъвица, която винаги върви през годините с гордо изправена глава, въпреки раните, битките и загубите…Като се прибави и това, че прадядо ми Петър по майчина линия е родом от сърцето на Странджа, от с.Кости, светилище на нестинарите, генетичната сплав става още по-взривоопасна!..Бунтарството, боголюбието и патриотизма са отличителни черти в характера ми от дете!…

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

Дядо ми по майчина линия е участник в железничарските стачки през 1918-1919 г. За да се спаси от гоненията след потушаване на стачката, отива в Бачковския манастир, завършва там семинария и когато го ръкополагат за свещеник, се оженва за 16-годишната ми баба Донка, красива търновка…Умира твърде млад, на 33 години…От него съм наследила сините очи, обичта към поезията, рисуването и българската история…Баба ми по бащина линия Ружа, на която съм кръстена,беше отлична шивачка, член на църковното настоятелство на църквата в Павликени и един от основните гласове в църковния хор…Дядо ми Васил по бащина линия заедно с брат си Георги са държали най-престижната гостилница на времето в Габрово „Игото“, където са отсядали всички знатни гости на града. В един момент братята решават да разделят капитала си и тогава дядо ми наема ресторант-градина близо до ж.п. гарата в Павликени.този ми дядо е участвал преди да се захване с гостилничарството във всичките войни -от Балканската до Първата световна война като кашавар в армията, защото е бил дюстабанлия и не е ставал за пешак…, но това не му е пречило да проявява истинска храброст в решителни моменти, например при превземането на Одрин, където се е бил с оръжие ,заедно с всички български храбреци там и за което е получил сребърен и бронзов медали за храброст.

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

Семействата на баща ми и майка ми за определен период от време се оказват с Павликени и затова съм се появила там на бял свят. От 1956 г. обаче надделява желанието на майка ми да се върнат в красивото Търново и вече 61 години съм жител на този прекрасен град, където през 1964 г. завърших гимназия, а  през 1972 г- електроника в Техническия университет в Габрово и 33 години работих като инженер, от които 29 години в системата на техническия контрол на Българската телекомуникационна компания. От 1 септември 2004 г. се влях с редиците на шастливците, които са успели да се пенсионират. След това наблегнах на писането, като поработвах какво ли не допълнително-гледах внуци и чужди дечица, грижех се за една възрастна дама и дори за едно куче…

През 1972 г. се омъжих, а през 1982 г. се раведох, като от брака ми останаха две прекрасни деца – син и дъщеря. Сега съм една щастлива баба на 4  внучета- 3 прекрасни момичета и един внук с красивите български имена – Калина, Ния, Рая и Явор.

Инженер по професия, никога не  изневерих  на първата си любов – поезията.

Дебютирах  през 1981 в поредицата на изд.“Народна младеж“ – „СМЯНА  81“с цикъл стихове.

Мои  стихове са отпечатвани в много централни и регионални вестници и списания, в различни антологии, както и в алманасите „Простори“, „Ирин-Пирин“, „Културна палитра“  и „Света гора“.

Автор съм на 12 книги: Синя птица (съвместно с още 2 авторки)- Профиздат, 1985 г.; Синя птица (стихове) – ПАН-ВТ, 2000 г.; Полетът на кондора (стихове -български и испански) – ФАБЕР, 2002 г.; Любовни досиета (проза) – ФАБЕР, 2003 г.; Пустинята на времето (поетична антология)-ФАБЕР,2006 г.; Благословената река на спомените (стихове) – ФАБЕР, 2009 г.; Не отвръщай лице, Господи (стихове) – ФАБЕР, 2010 г. ; Морга за изгубени души (сборник с къси разкази) – ФАБЕР, 2011 г. и „Вън от Рая“(стихове,триезична-български,английски и испански) – Изд. Регионална библиотека „П.Р.Славейков“ В.Търново, 2013 г., „Рая и дъгата“(детска приказка – български и английски) – ИК „ДАР- РХ“, 2014 г.,“Нестинарка“-поетична антология, ИК ФАБЕР 2016 и „БЛАЖЕНИ НИЩИТЕ“, къси разкази,ИК ФАБЕР 2016 г.

В  периода 2004-2008 г. живях три години в Калифорния,САЩ. Сама превеждам  стиховете си на испански и английски и имам много публикации в поетични издания на двата езика. Мои стихове са включени в издадената през 2015 г. в Белград двуезична поетична антология „Пред звездната врата“/Съвременна българска поезия/ на издателство“Просвета“, както и в излязлата през 2015 г. в Куба автология, посветена на Че Гевара.

Член-учредител съм  на НОЛИ- формула 6 (Национално общество за литература и изкуство), учредено във В.Търново през 2009 г. и на световното движение „ Poetas del Mundo”, учредено в Чили,      в което членуват  поети от цял свят.

Носител съм  на литературна награда на НОЛИ и Община В.Търново за периода 2009-2010 г. за автентична поезия и цялостно творчество (за стихосбирките й „Благословената река на спомените“ и „Не отвръщай лице, Господи“.
През 2012 г. получих втора награда за хайку-поезия от Международния поетичен конкурс в Мелник.

През септември 2012 г. получих  и първа награда за поезия на националния поетичен конкурс „Свищовски лозници-2012“

През 2013 г.  колекцията ми от национални награди се увеличава с още 3 : трета награда за поезия в Първия национален конкурс за социална поезия на е-сайт „Червеният ездач“, специалната награда на журито за хумористичен рзказ на актуална тема, организиран от е-сайт „ХуЛИте“ и арт галерия „Маркони“ във Варна и поощрителна награда за поезия на Третия национален конкурс в памет на Рада Казалийска, организиран от читалище „Добри Чинтулов“ и Дамски литературен салон“Евгения Марс“-София.

Носител съм на първа и специална награда на уебсайт „Червеният ездач“,май 2014 г. в конкурса за къс разказ на тема Европа вчера,днес и утре през погледа на българина за разказа „Щастлив на дъното“ и на първо отличие за разказа си „Вместо некролог“ през 2016 г. в националния конкурс на тема“Бедността не е бъдеще“ на същия сайт.

За разказите си „Здравей и сбогом в Ла Игера“ и „Знак от ангел“ получих  грамота и диплом за  значимо творческо присъствие в Националния литературен конкурс „Атанас Липчев“ 2015 и 2016 г.

Член съм на Съюза ва българските писатели от 2016 г. в секция „Проза“